Her er en oversikt av min strategi når jeg investerer i aksjemarkedet.

Men først…

KeepTaxisAlive.Org - Disclaimer

Jeg må understreke at jeg er ingen ekspert. Jeg er ingen utdannet økonom, og har heller ikke årevis erfaring med aksjemarkedet. Jeg har ingen ekstraordinær lønn eller bakgrunn eller andre kvalifikasjoner som gjør at jeg lykkes bedre enn deg. jeg er en 29 år gammel mann med en typisk 9 til 5 jobb som ønsker å leve sparsomt, spare penger og investere. Jeg er selvlært og har stor entusiasme for aksjemarkedet og interesse for å lære om hvordan mine penger kan jobbe for meg. Jeg nevner dette for å understreke viktigheten av at du må velge din egen vei. Når det er nevnt kan du gjerne hente inspirasjon fra meg, men vit at jeg er ingen mal på hva som er “riktig” eller “galt”.

Nå, la oss sette i gang!

Kjøp og Hold!

For meg handler det om å tenke 5, 10, 20 til og med 30 år fram i tid! Selskapene jeg kjøper skal enten være store, solide og stødige selskaper som er godt etablerte. De skal gjerne også være relevante i forhold til hvilke behov verden og mennesker har. Eller så kan det være små selskaper som har en tydelig framtidig rolle i sin sektor og som kan vise til god økonomi. Jeg tror på at det handler om å gi investeringene mine tid. På denne måten har jeg en helt klart “Bullish” filosofi.

Stock market riding on Bull -

“100%” enkeltaksjer

Denne er noe kontroversiell, men Jeg investerer “100%” i enkeltaksjer. Når jeg velger å investere i en aksje så ønsker jeg å ha bred kunnskap om selskapet, og gjerne i tillegg en tilknytning til selskapet. Jeg liker å tro at dersom jeg har en tilknytning til selskapene jeg investerer i så vil det også være vanskeligere for meg å selge.

Jeg har skrevet “100%” I hermetegn fordi at jeg også har PKB (pensjonskapitalbevis). PKB tillater ikke investeringer i enkeltaksjer. Du kan si at pensjonskapitalbeviset “tvinger” meg til å velge andre løsninger, derfor er det en del av beholdningen min som ikke er enkeltaksjer. Med akkurat disse pengene investerer jeg i fond som spesialiserer seg på det kinesiske markedet, men også DNB Teknologi og Odin Global. (obs! Disse vil kanskje byttes ut med nordnets nylanserte fond).

Når dette er nevnt så er alt ellers 100% enkeltaksjer rett og slett fordi jeg liker spenningen og samtidig finner jeg det spennende å gjøre research på egen hånd.

Diversifisering

Siden jeg kjøper aksjer, og ikke plasserer pengene mine i for eksempel indexfond så er diversifisering ekstra viktig. Tanken bak her er at jeg plasserer “eggene” mine i mange forskjellige “kurver” slik at jeg sprer risikoen. Pr. dags dato er investeringene mine spredt i 20 forskjellige aksjer. Du kan finne nøyaktig hvilke aksjer jeg har investert pengene mine i på min side hos shareville.

Don't put all your eggs in one basket ... | Stock vector | Colourbox

Skulle uhellet skje at jeg gjør en dårlig investering, så vil jeg i det minste ha spredt risikoen, og ikke mistet en alt for stor del av formuen.

Ingen daytrading, swingtrading, osv…

Jeg mener at trading har i stor grad langt høyere risiko enn investering på lang sikt. For meg virker trading på mange måter som en quick fix eller en “easy buck”. Jeg nevner ikke dette for å “disrespecte” de som trader, tvert imot tror jeg at markedet også er avhengig av traderne for å holde hjulene igang. For min del er denne delen av aksjemarkedet for mye risky business. Dette er mest sannsynlig fordi jeg ikke har nok kunnskap og/eller fordi det samtidig ikke er en risiko jeg er villig til å ta. Warren Buffet som er en av de jeg tar inspirasjon fra sier blant annet følgende: “it’s all about time in the market, not timing the market”. Det er derfor viktig for meg å stole på markedet og at det i snitt gå oppover. Da trenger jeg ikke i like stor grad å bekymre meg om når jeg kjøper aksjene eller svingningende på daglig basis.

Utbytte!

Å motta utbytte er en utrolig deilig følelse. Om det så bare er 10 kroner her og der. Det å våkne opp med varsel fra Nordnet om at jeg har mottatt en cash dividend for at jeg eier aksjer i et selskap, er noe som gjør hverdagen gøy og som motiverer meg til å fortsette og være investert i markedet. Jeg ønsker at de fleste av mine investeringer utbetaler utbytte. Når det er nevnt så vil jeg til tider også investere i aksjer som kun fokuserer på vekst dersom jeg ser at det finnes et stort potensiale, men hovedbulken av min portefølje skal betale utbytte.

10 Best Dividend Paying Mutual Funds in India 2020 - fincash.com

Alltid ha et ønske om å lære mere

Det å kontinuerlige skaffe seg mere kunnskap om hvordan aksjemarkedet fungerer er vesentlig for at investeringene mine skal gjøre det godt på lang sikt. Jeg har også fortsatt mye å lære. Blant annet trenger jeg å lære mere om regnskap og teknisk analyse. Jeg tror på en evig “ydmyk” tilnærming om at man aldri er ferdig skolert og at kunnskap er like viktig som kapital for å tjene penger på lang sikt, om ikke viktigere!

Your Lack of Financial Knowledge - The Cause - Money Tracker

Vær oppmerksom på at min strategi kan endres over tid ettersom at jeg vil samle meg mere erfaring og kunnskap.

Til sist en takk til alle dere som leser bloggen min. Dere gjør meg motivert til å fortsette og skrive. Jeg vil fortsette å dele min portefølje, og ellers kjøp og tanker jeg har om aksjemarkedet. Gjerne subscribe på email så vil du få et varsel på mailen din når jeg kommer ut med nye innlegg.

%d bloggers like this: