Kredittgjeld kan være skikkelig surt, det vet jeg fordi jeg har selv hatt store beløp med kreditgjeld. I fjor bestemte jeg meg for å kvitte meg med all kredittgjelden min. Om du har kredittgjeld eller noen annen type gjeld du ønsker å kvitte deg med, så vil jeg dele noen tips og verktøy som fungerte for meg. dette er 5 tips som kan gi deg en bedre oversikt og skape gode vaner for å kvitte deg med gjeld.

1: Sett 1000 kroner til side

Det første jeg gjorde når jeg kvittet meg med gjelden min, var at jeg satte 1000 kroner til side. dette var penger jeg aldri skulle røre. Du kan ha en tusenlapp fysisk på rommet ditt som du kan henge opp, eller du kan ha den i en sparekonto, men hvorfor hjelper dette? Det hjalp meg fordi det lærte meg å jobbe med egne kjøpevaner. En viktig del av at jeg klarte å nedbetale all gjelden var at jeg lærte meg å slutte å kjøpe. kjøpe kjøpe kjøpe…. Så dette er tips nr 1. Kom deg ut av kjøpekulturen ved å sette 1000 kroner til side! Aldri bruk den tusenlappen, la den friste deg og motstå.

Bilderesultater for 1000 norske kroner

2: Spre pengene dine på forskjellige kontoer

I alt for lang tid hadde jeg én konto til absolutt alt. på den kontoen betalte jeg regninger, kjøpte alt av varer jeg behøvde osv osv. Dette var veldig lite oversiktlig, og jeg skulle ønsket at jeg lærte å spre pengene mine over forskjellige kontoer tidligere. Det var først når jeg skapte et par kontoer til at jeg fikk oversikt over hva pengene mine gikk til.
Før hadde jeg:

 • 1 Forbruksktono
 • 1 Sparekonto

Nå har jeg:

 • 1 Regningskonto
 • 1 Husholdningskonto (alle nødvendige varer som mat, vaskeartikler o.l.)
 • 1 Tjenestekonto (en konto med alle digitale abonemment, spotify, hbo, netflix etc.)
 • 1 BSU-konto
 • 1 Bufferkonto (en sikkerhetskonto som dekker uforventede regninger o.l)

jeg har også forskjellige aksjekontoer, individuell pensjonsparing og pensjonskapitalbevis, men det kan jeg komme tilbake til på et annet innlegg.

Hvorfor spre pengene på forskjellige kontoer? Dette gjør at du må aktivt sjekke økonomien din oftere, og det gir deg et “mentalt-arkiv” slik at du begynner å kategorisere og systematisere pengene dine på en helt ny måte.

3: Motta lønna di på en egen regningskonto:

Tips 3 er avhengig av at du har opprettet en egen konto til dine regninger. For meg var det viktig at jeg tok kontakt med min arbeidsgiver, og endret hvilken konto jeg mottok pengene mine på. Hvorfor fungerer dette? Når pengene ikke kommer direkte inne på forbrukskontoen må jeg aktivt vurdere hvor mye penger som kommer til å gå til regninger. dette igjen fører til bedre oversikt. da må du aktivt vurdere:

 • hvor mye penger har jeg til mat denne måneden?
 • hvor mye kan jeg nedbetale på gjelden min denne måneden?

Det viktige her er nok en gang, og gi deg selv oversikt. Jo bedre oversikt du får, jo bedre økonomiske valg kan du ta.

4: Arkiver forbruket ditt én gang i måneden

for neste tips trenger du 3 merkepenner.

Bilderesultater for 3 highlighters

Skriv ut et fysisk ark av forbrukskontoen din, fra forrige måned. Det er fint å gjøre dette den første hver måned (1. jan, 1 feb, 1 mar osv.) Hvis du ikke har tilgang til printer kan du lage et word-dokument og markere med forskjellige farger digitalt.

Les gjennom forbruket ditt. Hva har du brukt penger på? her er et forslag for fargenes betydning:

 • Grønn = Dette er 100% nødvendig
  • eks: vaskepulver, zalo, brød, pålegg
 • Gul = Dette gjør hverdagen/helgen min bedre, men jeg kan vurdere å kutte ned
  • eks: sjokolade, potetgull, øl, vin
 • Rød = Dette er bortkastet, dette skal kuttes ned på, eller fullstendig bli kvitt med.
  • eks: gambling, micro-betalinger til spill, usunne vaner som snus, røyk o.l

hvis du ønsker å gå virkelig inn i detalj, kan du ta vare på kvitteringer når du handler og gå gjennom disse også. Hvis målet er å kvitte seg med så mye gjeld så fort som mulig er dette en systematisk måte og studere egne forbruksvaner på.

5: Synliggjør gjelden din

Skriv ned hvor mye gjelden din er på. Du må vite nøyaktig hvor mye gjeld du har. Det kan være flaut til å begynne med, men jo oftere du fysisk ser beløpet du har i gjeld, jo fortere vil du få eieransvar over egen gjeld å gjøre noe med det! Heng opp dette beløpet på døra di, eller en plass hvor du ikke kan unngå den. For hver måned som går. Ta en oppdatering og se at beløpet har blitt mindre. Jeg husker veldig godt når jeg hadde 50 000,- å nedbetale for da hadde jeg kvittet meg med vel over 50% av egen gjeld. Til slutt, vil du til sist se at du ikke har et beløp i det hele tatt å betale!

dette var tipsene jeg hadde. hvis du har en gjeld du ønsker å kvitte deg med, så håper jeg at i hvertfall en av disse kan hjelpe deg. Takk for at du tok deg tid til å lese.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: